Η Κέρκυρα αποτελεί το βορειοδυτικότερο τμήμα της Ελλάδας και ένα από τα επτά νησιά του νησιωτικού συμπλέγματος των Επτανήσων.
Tα κύρια νησιά του συμπλέγματος των Επτανήσων εκτός από την Κέρκυρα είναι η Κεφαλλονιά, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, η Ιθάκη, οι Παξοί και τα Κύθηρα.

Βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος και την Αδριατική Θάλασσα. Μαζί με τους Παξούς, τους Αντίπαξους, τα Διαπόντια νησιά Οθωνοί, Ερείκουσα και Μαθράκι καθώς και πολλά ακόμη μικρότερα, αποτελεί το Νομό Κέρκυρας με πρωτεύουσα την πόλη (Κέρκυρα).

Ο πληθυσμός της φτάνει περίπου τους 115.000 κατοίκους και αποτελεί σήμερα την πρωτεύουσα της διοικητικής περιφέρειας των Ιονίων Νήσων.
Όλα τα Επτάνησα εκτός των Κυθήρων, ανήκουν διοικητικά στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα.


Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΩΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

Κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη που φέτος συνέπεσε με την πρώτη μέρα του μήνα, γίνεται λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου του νησιού.

Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου του Νοέμβρη καθιερώθηκε το έτος 1673 σε ανάμνηση της απαλλαγής της Κέρκυρας από την πανώλη (πανούκλα) και είναι μία από τις τέσσερις συνολικά λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνα που γίνονται κάθε χρόνο.

Κατά παράδοση σήμερα στην Κέρκυρα, την πρώτη μέρα του Νοέμβρη, στα σπίτια απλώνουν (;) άπλωναν τα χαλιά (παλαιότερα τις κουρελούδες, γνήσια «ανακυκλωμένα» χαλιά, κατασκευασμένα από παλιά υφάσματα κάθε λογής, με πολύ μεράκι).

Καλό μήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: